Scoil: Caiseal (uimhir rolla 13055)

An Caiseal, Co. Dhún na nGall
G.P. Pléimeann

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    daoine go raibh na lochlannaigh i na gcomhnaidhe ann san t-sean-am. Nuair a bhí na lochlannaigh ag braduidheacht chuireadh siad an t-óir i dtaisce sa caisléan ar d’oig nach dthiocfadh leis an Gaedhil é a fagail.
    Níl sé i bhfadó bhí na ballái agus n-áirdacht leag na daoine iad le claidhtheaca a dheánamh daobhtha agus deirtear go rabh cúig míle marcach curtha faoi sin agus deirtear go bhfuil siad faoi geasa.
    Ta sean-fhothair eile ar an Caiseal-ard agus deirtear go bhfuil ór agus dtaisce ann agus daoine ar bith a bhíos an amuigh san oidhche ag iarreadh é a fhághail deirtear go bhfuil cat annsin ag comhéad na daoine ata ag iarraidh é. Tá sean-fothair eile ar an Chlochan agus bhí sé mar teach pobail san t-sean-am tá an bhallóg fada agus caol act níl ann anois acht na ballaí.
    Padraic Mac Niallghuis
    Ní fios