Scoil: Caiseal (uimhir rolla 13055)

An Caiseal, Co. Dhún na nGall
G.P. Pléimeann

Ar an leathanach seo

1. Sa t-sean am nuair a bhí na dlíghthe peannaideacha in Éirinn. Bhí na produstanaigh an-olc. Oidhche amháin bhí siad le eirghe amach a dhéanamh agus na Caitliceaigh a mharbhadh.
    An teach i rabh radh a gabail a chruinnughadh ann le deanam réidh fá choinne an éirigh amach an cailín a bhí mar reir bhís sa caitliceach a bhí inntí. An tráthnóna chualaidh sí an sgéal agus d'imthigh sí ín an bhaile an oidhche sin.
    Nuair a chruinnigh na fhir an oidhche sin bhí gunnaí agus shean cineal arm leobhtha l troid. Sé ina an oidhche chucudh fear fhad leis an t-sagart agus dinnis dó fa ha prodústanaigh agus dubairt an sagart leis gan eagla a bheith air.
    Nuair a bhí siad a gabhaíl an slaodhmabh a dhéanamh ní raibh siad ábalta na gunnaí a thógailt dh'n tabla nó fághadh na lamha marbh leobhtha agus b'éigin saobhtha ghabhail 'na bhaile. Lá thar na bharach nuair a tháinig an cáilin arais bhí sí abalta trúir nó ceathrar de na gunnaí a thogailt agus a bhfhághail ar leath-taobh.
    Pádraic Mac Loinsigh