Scoil: Caiseal (uimhir rolla 13055)

An Caiseal, Co. Dhún na nGall
G.P. Pléimeann

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus bhí an Produstúnach i bhfolach sgairt an sagart air acht ni tháiníc sé, annsin chuaidh an teach ar críth agus tháiníc an Produstúnach anuas ón t-seomra.
    Bheir an sagart ar na proístí agus chuir sé isteach ins an teinidh iad, agus b’éigin do’n Produstúnach dul ‘na’ bhaile gan aon fhocal a labhairt.

Ar féarach bunadh na druime tá pluais ag gabhail isteach frid an talamh agus deirtear gur na sagairt a bhí i bhfolach ann i n-aimsir géar leanamainth an chreidimh.
    Innistear an sgéal fa fear as an druim a’ cuaidh isteach ins an phluais lá amháin agus chuaidh ag tochailt an talamh le na bhróig agus fuar sé cnaipe agus cnámha caithce thart frid an chréafóig Thóg sé na láimh iad agus ar an bhomaithe lasadh an phluais uilig le sholas.
    As go brath leis an fear amach as an phluais agus ar a bhealac ‘un an bháile d’fhosgail an talamh ag a gcosa.
    Liam Ua Canann