Scoil: Caiseal (uimhir rolla 13055)

An Caiseal, Co. Dhún na nGall
G.P. Pléimeann

1. (gan teideal) (ar lean)

Bhí fear ins an bhogach amuigh i bparráiste Baile an Droichidh...

(ar lean ón leathanach roimhe)
    Thug an fear coimhthightheach a phaidrín fhéin dó agus bhí cnodanna an-mhór ortha. D’imtigh fear an bogaigh agus níor stad sé go dtáinic sé fhad leis an áit a rabh na daoine ag cruinniughadh agus léigh an sagart an t-Aifreann. Ní rabh aithne ar bith ag na daoine ar fear an bogaigh agus indiaidh an Aifreann d’fiafruigh an sagart dó cas a dtáinig sé.
    D’innis an fear dó agus fa’n duine a tháinig aníos fhad leis agus a d’innis dó ca h-áit a mbéadh an t-Aifreann. “Nach Bréag an paidrin atá agat? Arsa an sagart agus d’innis an fear dó cá h-áit a bhfuair sé iad. Rug an sagart ar an phaidrin agus thuit siad i moll cnáimh. Ba é an diabhal a bhí ag cainnt leis an fear.
  2. Bhí fear ina chomnuidhe i nGarbh Ros fád ó shoin agus bhí sé ag dul go Árd an Ratha le fircín ime le na dhiol, ach nuair a bhí sé ag dul suas ag na leachtaí casad fear dó a bhí ag marcuideacht ar mhuin beathaigh. Toisigh an bheirt aca ag comhrad agus sa deireadh daithin an fear a bhí ag dul go Árd an Ratha an fear eile agus bhí sé marbh le tamall fada.
    Annsin dubhairt an fear marbh gur mhaith leis a theacht arais go mbéad comhradh aige leis agus “mur gcreideann tú mé ar seisean seo tad na méara a chaill mé ag iasgaireacht ins an
    Eibhlín Nic Giolla Easbuic
    Pádraic Mac Giolla Easbuic