Scoil: Caiseal (uimhir rolla 13055)

An Caiseal, Co. Dhún na nGall
G.P. Pléimeann

1. Go dtiocfadh an traen isteach go dtí cloch atá ar an Bhíofán.
    Go mbéadh an boc dubh ag gabhail fríd an tír.
    Ag an chogaidh deireannach a bhéas ar an domhain na mbéidh fear ar bith i nGleann agus dá bfeicheadh bean as Gleann fear béidh sí ag iarraidh air fannacht aice fhéin.
    Dubhairt sé go dtiocfadh an cogadh deireannach a bhéadh ar an domhan san Fhoghmhar in am baint an fhéir.
        1. naoimh
    Úna Nic Giolla Easbuic
    Baineann
  2. Nuair a bhí Colmcille sa Ghleann seo bhí sé ag siubhal thart lá amháin agus chonnaic sé gasraí ag coimheadh eallaigh.
    Bhí teine aca agus bhí práiste sa teine aca. Bhí ocrais ar Cholmcille. D'iarr sé ar na gasraí dá bhfhanadh sé go mbéadh na preataí bruithte an dtabharfadh siad cuid de na preataí dó. D'iarr na gasraí air fanacht go mbéadh na préataí bruithte agus nuair a bhí na préataí bruithte thug siad cuid do na préataí dó.
    Nuair a bhí Colmcille