Scoil: Cóguis (uimhir rolla 16135)

An Chógais, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Seaghain

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    na gur Cailleach na gCearc agus an bháinríoghain ba chionntach leis an iomlán agus gur b’iad badh cheart a mharbhadh.
    Sheól an fear leis annsin agus ní dheárn sé stad mara no mór chomhnuidhe go dtáinic sé i dtír i nÉirinn. Chuaidh sé go dtí Caislean an ríogh, bheir sé ar an bheirt bhan – an bhainríoghan agus Cailleach na gCearc – rinne sé teine mhór agus chaith an péire acu isteach i gceart lár na teineadh gur bruitheadh agus gur dóigheadh iad.
    Thug sé leis anonn na Frainnce an dá ghiorsaigh nár innis gach ar bith ar an bhreacach bhreac bhreagh agus chongbhuigh sé fá na chúirt féin iad fad ‘as mhair siad.
    Rinne sclabhuidhe de
    AT0511: One‑Eye, Two‑Eyes, Three‑Eyes