Scoil: Cóguis (uimhir rolla 16135)

An Chógais, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Seaghain

“ní rachfaidh mise leat”.
    Bhi fhios ag an ghiorsaigh gur b’iad na crainn se triúir dearbhrathaireacha na breacaighe bric bréagh agus níor mhaith léithe a gcorrughadh.
    Tháinig an bhreacach bhreac bhreagh go dtí an cladach annsoin, chaith í féin amach san fhairrge imeasc na gcrann agus d’fhás sí suas ‘na crann airgid. Thug an Franncach leis na ceithre crainn agus mar nach rachfadh an ghiorsach ar bórd leis, thug sé leis í i soitheach dithe féin. Ag teacht na Frainnce daobhtha chuir an fear na crainn ar aghaidh an toighe amach.
    Ag éirghe ar maidin láthair na bharach daobhtha d’iarr an fear ar ghiorsach na dtrí súl ghabhail síos ar bhórd
    AT0511: One‑Eye, Two‑Eyes, Three‑Eyes
    Pádraig Mac Seághain