Scoil: Cóguis (uimhir rolla 16135)

An Chógais, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Seaghain

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ábalta naoi nndabhacha meala a shileadh as bárra a cúig méar gach maidin. Tháinig sé anall le na tabhairt leis go bpósadh sé í. Dhearbhuigh an bhainríoghain dó, gurbh í a ingean féin, bean na dtrí súl, abhí ábalta na naoi ndabhacha meala a shileadh ar barra a cúig méar gach maidin. Chreid an Franncach an bhainríoghain agus thug sé leis a ingean.
    Nuair abhí siad ag gabhail ar bhórd na luinge ag an chéidh chonnaic an fear trí chrainn órdha ag fás amuigh san fhairrge, agus dubhairt sé go gcaitheadh sé na crainn órdha a thabhairt leis ‘na Frainnce.
    “Ma bheir tú na crainn sin leat” ars’ an ghiorsach
    AT0511: One‑Eye, Two‑Eyes, Three‑Eyes