Scoil: Cóguis (uimhir rolla 16135)

An Chógais, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Seaghain

Ar an leathanach seo

1. Bhí Rí agus Bainríoghain ann fad ó agus bhí inghean amháin aca dar b’ainm an Bhreacach Bhreac Bhreagh, agus tríur mac dár b’ainm Conn, Um, agus Alum Geal Donn.
    Fuair a máthair bás agus annsin phós an Rí bean eile. Rinne sé cailean deas áluinn do na tríur mac i bhfad ó bhaile agus theighead an bhreacach bhreac bhreagh chuca gach lá le n-a gcuid.
    Lá amháin bhí an bhainríoghain agus Cailleach na gCearc ag glacadh siubhail daobhta féin thart fa’n chaislean, agus bhain tuisle d’én bhainríoghain agus thuit sí.
    “Dia agus Muire liom” ars’ an bhainríoghain. Ná raibh Dia na Muire leat” adeir cailleach na gcearc. “Cad tuighe an – abrann tú sin” liomsa ars’ an bhainríoghain. “Tá” arsa
    AT0511: One‑Eye, Two‑Eyes, Three‑Eyes
    Pádraig Mac Seághain