Scoil: Cóguis (uimhir rolla 16135)

An Chógais, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Seaghain

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Ní rabh sé acht istigh thar an doras gur dhubhairt a bhean leis “Tusa atá fliuch gabh amach agus tabhair isteach bucóid uisge”.
    Thóg an fhear leis an bhucóid agus chuaidh amach chuig an tobar agus thóg braon uisge. Isteach annsin leis agus chaith sé an t-uisge isteach san eádan ar a bhean. “Anois” ar seisean “tusa atá fliuch gabh amach agus tabhair isteach bucóid uisge.
    4.
    Bhí cáilín agus a máthair ‘na gcomhnuidhe le chéile uair amháin. Thug an cáilín cuireadh ‘un toighe do bheirt bhuachaillí oidhche amháin. Ní rabh an mhathair doigheamhail agus bhí an droch éideadh uirthí. Nuair a mhothuigh an cáilín na buachaillí ag teacht chuir
    AT1000: Bargain Not to Become Angry
    AT1007: Other Means of Killing or Maiming Live Stock