Scoil: Mucros (uimhir rolla 5364)

Mucros, Co. Dhún na nGall
Aodh Ua hEigeartaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    anonn go Beann Bulbáin agus fuair sé an dá bhó agus dhá gamhain leóbhtha. Thainig sé abhaile leó agus chasadh Pilip air ar Thráigh Lobhair nó bhí sé ag fanacht air i rith a’ lae. “Sin dó dhá bhó anois” arsa Cnapastún leis. “agus is iomdha fear de mó chuid ata caillte i bhfathach leo”. Níor dhubhairt Pilip focal ach thiomain sé an dá bhó leis abhaile.
  2. Páirc a Dróighin.
    Bhí fear ann aon uair amháin darbh ainm Conall Ua Dubhgáin agus bo as litir é. Tháinig sé isteach go Páirc a Dhroighin lá amháin le adhbhar trí lámhfrann bhuailte. Bhain sé na lámhfrainn agus ag teacht anuas bun na malann baineadh trí cleas a tuinne as. Nuair a cuaidh sé abhaile bhí dha bhó de na chuid marbh roimhe.