Scoil: Mucros (uimhir rolla 5364)

Mucros, Co. Dhún na nGall
Aodh Ua hEigeartaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    9. An Sruthán Mhór. Tháinig tuile mór tuairim céad bl o shoin bhí sruthán beag san áit seó, ach strócadh ar siubhal é. Bhí daoine amuigh ar an oileán agus connaic siad an domlán. Connaic siad sgeidíni amuigh ar an fairrge – sgeidiní a tugadh ar siubhal as cuibhrinn leis an tuile. Deir na daoine gur inaimsir na ghorta a tháinig sé.
    10. An Pháirc Bhracach.
    11. An Árd Ruadh.
    12. An Pháirc Chruinn.
    13. Damannaí an lín. Bhí lín a’ fás ar a bhaile seo fad o shoin. Bhí damannaí aca leis an lín a cur ar maois ionnta. Bá é sin fáth a tughadh Damannaí an lín ar an áit bhog seo ag taobh a’ bhealaigh mhór.
    14. An Charraig Mhór
    15. An Píopa Briste.
    16. Bealach Pholl a’ Choirc. Seo bealach o’n bealach mór go Poll a’ Coirc an áit a gnítí salann fad o shoin.
    17. A Pháirc.
    18. Lochtar.