Scoil: Mucros (uimhir rolla 5364)

Mucros, Co. Dhún na nGall
Aodh Ua hEigeartaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    isteach agus d'fhiafruigh sé duithe caidé bhí uirthí agus dubhairt sí leis "Tá m'fhear ag gabhail fhaghail bháis agus caidé dheánfas mé?"
    "Arú!" ars' an fear díomhaoin, “Ná bí amaideach”. Coingbhigh suas dó chroidhe, pósfaidh mise thú agus beídh an uile rud go bréagh."
    Thóg sí a lámha agus stad sí ag caoineadh ar a' bhomaite. "Is minic a smaoitigh mé fhéin ar sin" arsa sise ag gáiridhe. Le sin d'éirigh an fear as a leabaidh agus bhí sé slán arís bhain an fear díomhaoin an geall.
  2. Ná Fir agus a gcuid Préata Mór.
    Bhí triúr fear ag cainnt le chéile oidhche amháin. Bhí siad ag seanchasg fá phréataí agus chuir siad geall ciaca connaic an phréata a ba mhó.
    "Chonnaic mise préata sa’ bhaile agus rinne sé ceithre thuirtín déag ‘bocstaí’ ars an chéad fhear.
    "Chonnaic mise préata" ars’ an dara fear " agus nuair a bhí muid dhá chur amach as an iomaire tháinig sé coinín amach as."
    "Arú!" ars an tríomhadh fear, "ní préataí ar bith bhur gcuid préataí, chonnaic mise préata agus bhí tonna meadhchan ann."
    "Chaithfidh tú dó sgéal a chruthughadh" ars an bheirt eile leis.
    Bhí mé ar aimsear bliahdain amháin ar a' Lagán ars' an tríomhadh fear, "agus in am chuir síos a' phóir chuir siad mé fhéin