Scoil: Straleel (uimhir rolla 16033)

Srath Laoill, Co. Dhún na nGall
Brian Ó Breisleáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Chonnaic sé an giarrfhiaidh aníos agus arais ag teacht fá'n bhoitheach. Fuair sé a ghunna agus chuir sé píosa shé bpighinn isteach ann. D'fhan sé go bhfeicfeadh sé an giarrfhiaidh arios i ndiaidh tamaill chonnaic sé an giarrfhiadh agus sgaol sé leis agus bhí sé bacach. Ar toradh moille cuireadh fá choinne dochtúra go rabh bean agus go rabh cos nimhneach aicí. Tháinig an dochtúir agus bhain sé píosa sé bpighinn amach as cois na mnaoi. Cúpla lá dhiaidh sin fuair an bhean bás.
    An Madadh Ruadh
    Deirtear go bhfuil leighis i dteangaidh an mhadaidh ruaidh. Chuaidh gadhar i ndiaidh madadh ruadh lé amháin agus in deireadh an rasa chuaidh an madadh ruadh faoi chliabh. I ndiaidh tamaill tháinig fear fá choinne an chléibh agus nuair a chonnaic sé an madadh ruadh faoi an chliabh. Dubhairt sé gur fada a rith sé acht go fuaireadh greim air sa deireadh.
    An Frog
    Fad ó shoin nuair a bheadh deideadh ar dhuine gheibheadh siad frog agus cuireadh siad isteach in a mbéal é agus leigheadh an frog trí bheic as féin rachadh an déideadh ar
    Toireasa Ní Canainn
    An Charraig, Co. Dhún na nGall