Scoil: Straleel (uimhir rolla 16033)

Srath Laoill, Co. Dhún na nGall
Brian Ó Breisleáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    i bh’fad go d’tainic fathac thart. “Tar anuas annseo a rógaire”, arsa an fathac, tá mé sgriosta ag do chuid eallaigh agus mharbuigh tú mo dhearbhratha indé”. “Is mór liom i ngreim tú agus is beag liom i dhá ghreim thú le tarraingt aniar as siar fríd mo fhiacla móra buidhe”. “B’feidir nach mbeadh agat acht an leath” arsa an buachall. “Tar anuas annseo arsa an fatach cé aca is fearr leath Buillí géara claidheamhacha no greimeanna cruaidha coruigheachta”.
    Creidim arsa an buachall “gur na greimeanna cruaidha coruigheachta no is iad is mo a chleacht mé i dtús mo saoghail”. An chead fasgadh thug an fathach do lubh sé a dhruim. “Is truagh nach bh’fuil mise mo leamhan go d’tiubrinn fhásgad dhuit – se”. Ní luaithe bhí raitthe nach rabh deanta bhí sé in a leamhan. An chead fásgad thugh sé do’n fathac (lubh sé a dhruim) chur sé go dtí a dhá glún é an darna fasgadh thugh sé dó chur sé go poll a dha ascaill sé. “Foill Foill”, arsa an fatach “leig as seo me agus bhearfaidh mé pota ór duith atá ag ceann
    Toireasa Nic Amlaoibh
    An Bogach, Co. Dhún na nGall