Scoil: Straleel (uimhir rolla 16033)

Srath Laoill, Co. Dhún na nGall
Brian Ó Breisleáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    air agus leig sé na bá in a rogha áit. Ní rabh sé ann i b’fhad go d’táinic fathac thart, “tar anuas annseo” arsa an fathac “ta mé sgríosta ag do chuid éallaigh”. “Is mór liom i ngreim tú is beag liom i dhá greim tú lé tarraingt aniar is siar faíd mo fhiacla móra buidhe”. “b’feidir nach mbeadh agat acht an leat” arsa an buachall. “Tar anuas annseo” arsa an fathac “cé aca is féarr leat greimeanna cruaidha coruigeachta no buillái géara claidheachta (eam)”. “Creidim gur na greimeanna cruaidha coruigeachta no is iad is mo a cleacht mé i dtus mo saoghail”. An chead fashgad a thug an fhatac dó lubh sé a dhruim. “Is truagh nach bh’fuil mise mo leamhan go d’tuibhreann faisgadh duit – se”. Ní luaithe a bhí raithte nach rabh déanta bhí sé na leamhan. An chead fasgadh a thug sé dó’n fathac chuir sé go dtí a dha ghlun é, an darna fasgadh thug sé dó chur sé go poll a dha ascaill é.
    Fóil, Fóil, arsa an fathac “leigh as seo mé agus bhearfaidh mé pota ór duit atá ag cheann mo leabhtha”. “Béid sin agam – sa ó dó lá sa amach
    Toireasa Nic Amlaoibh
    An Bogach, Co. Dhún na nGall