Scoil: Sealbhuidhe (uimhir rolla 16045)

Na Sealbha, Co. Dhún na nGall
Pádraig M. Mac Seághain

1. Scéal (ar lean)

Bhí lanamhain na comhnuidhe fad ó shoin síós ar Pointe Damhras. Liam Ó Bhaoighill an t-ainm a bhí air, agus Úna an t-ainm a bhí ar a bhean.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    do, agus fuair sé cég beag poteen. Annsin tháinig an fear agus thosaigh siad ag ithe. Thug Liam neart poteen don fhear, agus ní rabh sé i bhfad gur thuit an fear faoi’n tábhla ólta. Níor ól Liam deor ar bith. Annsin thug sé an bearad amach as póca an fhir agus síos leis faoi an fhairrge agus thóg sé na potaí agus leig sé na h-anamna bochta ar siubhail. Tháinig Úna abhaile nuair a bhí Liam ar shiubhail. Nuair a chonnaic sí an dóigh a bhí ar an teach, agus an fear faoi an tábla shíl sí gur Liam a bhí ann, thosaigh sí a caoineadh. Mar sin féin tháinig Liam isteach ar an doras, agus d’innis Liam dithe eile sheort. Bhí sí sásta annsin nuair a chualaidh sí gur leig sé na h-anamna bochta ar shiubhail. D’éirigh an fear indhiaidh tamall agus tháinig biseach air. D’ imthigh sé abhaile annsin, agus ní aca Liam no Úna níba mo é.
    Éamonn Ó Cuirín