Scoil: Sealbhuidhe (uimhir rolla 16045)

Na Sealbha, Co. Dhún na nGall
Pádraig M. Mac Seághain

1. Scéal (ar lean)

Bhí Ministir 'na comhnuidhe ins na Cealla Beaga tá céad bliadhain ó shoin agus bhí buachall aimsire aige darbh ainm dó Micheál Dubh.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    Dó fhear an bhainc agus d’iarr air airgead an Mhinistir a thabhairt dó. D’iarr sé ar fhear a bhainc trí céad punt a thabhairt dó, dá chéad seacht is notha punt i notaí agus trí punt i feoirlíneacha. Rinne fear a bhainc an rud a h-iarradh air agus thug sé an t-airgead dó Micheál. Rinne sé na dhá chéad seacht is notha punt suas go deas agus chuir sé. é taobh istigh de a chuid cudaigh ar a dhruim agus chuir sé na feoirlíneacha isteach i mála agus chuir sé an mala i bpóca mór a bhí in a chóta agus shín leis ag tarraingt ar an bhaile. Ar a bhealach ‘na bhaile dó i n-áit uaigneach ar an ród casadh gaduidhe air agus é ag marcuidheacht ar chapall bréagh láidir. Tharraingt an gaduidhe suas é agus d’iarr air an t-airgead uilig a thabhairt dó agus dubhairt sé fosda go sgaoilfeadh sé é muna ndeanad sé
    Chuir Micheál a lámh i bpóca agus tharraing sé amach an mála mór feoirlíneach as a phóca agus chaith sé síos leis an fhanaigh. Léim an gaduidhe ó’n chapall agus é cinnte gurabh é sin an t-airgead uilig bhí an mála comh mór sin agus rith sé indiaidh an mála. Nuair a bhí sé as amharc léim Micheál anuas ó’n chapall féin agus chuaidh sé a marcuidheacht ar an chapall láidir a bhí ag an gaduidhe agus d’fhág a chapall féin ag an gaduidhe agus is go bráth leis
    Seaghán O hEigheartaigh
    An Leargaidh Mhór, Co. Dhún na nGall