Scoil: Sealbhuidhe (uimhir rolla 16045)

Na Sealbha, Co. Dhún na nGall
Pádraig M. Mac Seághain

1. Scéal

Bhí fear agus bean na chomhuidhe le chéile uair amháin agus bhí mac aca. D'imthigh an mac lá amháin agus shiubhall sé go rabh an tráthnóna ann.

Bhí fear agus bean na chomhnuidhe le chéile uair amháin agus bhí mac aca Dimthigh an mac lá amháin agus shiubhall sé go rabh an tráthnóna ann. Sa deireadh tháinig sé go dtí fear a bhí ins an coill Dfhiafruigh an fhear do ca rabh sé ag gabhail Dubhairt sé go rabh sé a gabhail go teach an rígh Tá mise ag gabhail leat arsan fear a bhí ins an choill Shiubhail siad leo an oidhche sin An lar na bharach tháinig an bheirt aca go dtí (an) teach an rígh Chuaidh an fhear a bhí ins an choill isteach ar dtús bá eisean an rígh acht ní raibh fhios ag an fhear eile sin agus ghleas sé é féin mar rígh Tháinig an fhear eile isteach agus chuaidh sé suas go dtí an áit a rabh an rígh D’fhiafruigh sé do’n rígh an bhfuighead sé a ninghean le pósadh Dubhairt sé go bhfuighead agus fáilte Pósadh an bheirt aca an lá ar na bharach. Chuaidh blian thart agus chuaidh sé abhaile go bhfeicfeadh sé a hathair agus a mháthair bhí an bheirt aca marbh. D’fhill sé arais go teach an rígh. An lár ar na bharach chuaidh an bheirt aca go Sasan. Rinne siad teach mór agus bhí siad na chomhnuidhe annsin go bhfuair siad bás.
    Séamus Ó Coilín
    An Mhín Bhuí, Co. Dhún na nGall