School: Sealbhuidhe (roll number 16045)

Na Sealbha, Co. Dhún na nGall
Pádraig M. Mac Seághain

1. (continued from previous page)
    deireadh déirigh sé an thuirseach agus luigh sé istigh i gcruaich – fhéin a bhí ar taobh an bhealaigh Mhóir. Tháinig fear an toighe amach agus thug isteach an bacall céadna de fhéin a raibh Tomás na luighe ann. Thug sé an fhéin dó na ba. An céad áit a bhfuair Tomás é féin nuair a musgail sé. Fuair sé é féin (isteach) astoigh i mbéal bó Toisigh an bhó a casactaigh agus chait sé Tomás amach as a bhéal.
    Rith Tomás amach as an bhoitheach agus níor stad sé go raibh sé ag dorás a h-athara. Bhí an mháthair agus an t-athair ag gabháil a luighe nuair a chualaidh siad an glór beag íseal a radh.
    Leig isteach mé.
    Leig isteach mé.
    Dfhosgail an t’athair an dorás agus bhí Tomás na seasamh annsin roimhe. Thug sé isteach é agus thug a [shcúth?] dó le h-ithe. Annsin dinnis Tomás don t-athair san bocsa mór lán d’oir is de airgid. Chuaidh an beirt acu ann agus chuaidh Tomás isteach ar an pholl eochrach agus dfhosgail sé an dorás. Annsin chuaidh an t-athair isteach agus thug leis an bocsa mór agus annsin chuaidh an tathair agus Tomás abhaile agus bhí siad an
    AT0700: Tom Thumb
    Seaghan Iosep Mac Seagháin