Scoil: Sealbhuidhe (uimhir rolla 16045)

Na Sealbha, Co. Dhún na nGall
Pádraig M. Mac Seághain

1. Scéal (ar lean)

Aon uair amháin bhí gasúr ann darbh ainm dó Éamonn Ó Dhomhnaill agus bhí dúil mór aige i gcaiple.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    gabhail trasna na h-abhanna acht plaine beag tanaidh. Nuair a tháinig sé fhad leis bhí eagla air a gabhail trasna ar an phlaine leis an ubh in a lámha ar eagla go dtuiteadh an ubh isteach san uisge. Sa deireadh rinne sé suas go gcaithead sé í trasna. Chuaidh sé godtí áit i bhfaca sé luachair ar an taobh eile agus chaith sé an ubh trasna na h-abhanna. An bhomaite a thuit sé ar an taobh eile léim gearrfhiadh amach as an áit a thuit an ubh agus rith sé suas le taobh an cnuic. Shíl Éamonn gur bé sin an chapall agus is go bráth leis ‘na dhiaidh acht ní raibh sé i bhfad go dteachaidh an chapall ág a shíl Éamonn a bhí ann as amharc.
    Annsin chuaidh sé ‘un abhaile ag caoineadh agus dubhairt sé leis a h-athair gur imthigh an chapall ág ar siubhail agus níor imir duine ar bith cleasa ar Éamonn ó’n lá sin go dtí lá a bháis.
    AT1319: Pumpkin Sold as an Ass's Egg
    Seaghan Ó hEigheartaigh