Scoil: Sealbhuidhe (uimhir rolla 16045)

Na Sealbha, Co. Dhún na nGall
Pádraig M. Mac Seághain

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    siad an t-am ar an ghrian. Ní rabh solus ar bith acú ar dtús ach giota giúmhaise agus bladhaire air sa teine. Cuireadh siad giota isteach sa teine nuair a thigeadh duine ar bith isteach le iad a aithne agus nuair a bheadh siad ag ithe an suipeár. Tamall na dhiaidh sin fuair siad amach an craiceann a bhaint de feaga agus annsin an laodhan a chur isteach i n-ola a thiocfadh as iasg.
    “Uasc” an t-ainm a bhí air. Annsin lasadh siad na feaga le giota páipeár. Tamall na dhiaidh sin dimthigh siad agus fuair siad bocsa agus ghnidheadh siad poll sa chlár a bhí ar an bhocsa. Annsin gheibheadh siad giota sean éadaigh agus cuireadh siad é síos sa pholl agus cuireadh (sa) siad ola sa bhocsa agus d’fhágadh siad é i n-áit i dtugadh siad poll a bhaic air agus é lasta. Dealán an t-ainm a bhéarfadh siad air.
        1. foirgnimh
    Cáit Ní Eigheartaigh