Scoil: Sealbhuidhe (uimhir rolla 16045)

Na Sealbha, Co. Dhún na nGall
Pádraig M. Mac Seághain

1. Scéal Beag (ar lean)

Bhí fear agus bean na gcomhnuidhe sa áit seo uair amháin. Bhí seól ag an fhear istoigh sa teach agus bhíodh sé i gcomhnuidhe ag figheadóracht agus muscaladh sé go h-an luath ar maidín agus bhí an fheard ar an mhnaoi leis as siocair nach dtiocfadh léithe c

(ar lean ón leathanach roimhe)
    marbh ars an bhean le deich mbliadhna agus tá an scriosán éadaigh a bhí leis caithte fearta aige agus tá mé ag gabháil fhad leis le airgead agus le éadaigh anois. Is maith an t-am ars an fear. Mise Naomh Peadar agus bhéarfaidh mé fhad leis iad. Thug sí an t-airgead agus na h-éadaigh dó agus bhog sé leis ag tarraingt ar an bhaile agus bhí se saidhbhir ó sin amach agus chonnaic sé go rabh neart mná comh h-amaideach le na bhean fhéin.
    AT1210: The Cow is Taken to the Roof to Graze
    AT1540: The Student from Paradise (Paris)