Scoil: Sealbhuidhe (uimhir rolla 16045)

Na Sealbha, Co. Dhún na nGall
Pádraig M. Mac Seághain

Ar an leathanach seo

1. Bheireadh na daoine isteach do mórán rudaí fad ó shoin go mór mhór do phisseogaí. Creid siad da dteighthea isteach i dteach agus a ghabháil isteach ar doras amháin agus a ghabháil amach ar doras eile go bhfágtha d’ádh in do dhiaidh sa teach sin. Shíl siad fosda go rabh daoine ann agus go dtiocfadh leo draoidheacht a dhéanamh. Shíl siad go dtiocfadh leo an draoidheacht seo a dhéanamh ar bó nó capall. Droch amharc an t-ainm a dtugadh siad ar draoidheacht sin. Shíl siad nuair a dhéanamh duine ar bith an droch amharc seo ar beathach ar bith go bhfuigheadh an beathach sin tinn agus nach bhfuigheadh sé biseach a choidhche. Shíl siad fosda da mbeitheá a ghabháil ar astair fada agus cailín agus gruaig dearg uirthe a chastal ort an chéad duine nar cheart duit a ghabhail ar an astair sin nó go mbainfeadh tais me duit ar an bhealach. Chreid na seandaoine fad ó shoin da dteightha amach idir cosaibh fear agus tú an óg nach mbeitheá mór a choidhche. Chreid siad fosda do mbeitheá a ghabháil ar astair agus sneag breach a chastal ort go mbeadh mí ádh ort an lá sin. Acht da bhfeicfea triúr acú go
    Cáit Ní Eigheartaigh
    An Chruach Bheag, Co. Dhún na nGall