Scoil: Sealbhuidhe (uimhir rolla 16045)

Na Sealbha, Co. Dhún na nGall
Pádraig M. Mac Seághain

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    seandaoine sa t-sean aimsir an t-arán sin a dhéanamh go minic fosda. Tá sé an mhaith. Ní fhacaidh mise aonduine ghó dhéanamh acht chualaidh mé ag cainnt ar an dóigh a ndeanntar é. Fuair siad sgáile agus chuir siad gráinín mhin bhuidhe ann agus fuair siad bainne reamhar agus gráinín salann annsin agus mheasc siad an bhainne reamhar agus an salann fríd an min-bhuidhe. Nuair a bhí sé réidh acha rinne siad “fardhaile” tanaidh de. Annsin nuair a bhí siad déanta aca chuir siad an roistín ar an teine agus chuir siad triúr nó ceathar de na “fardhaile” air agus nuair a bhí an taobh íochtar déanta thionntuigh siad iad agus nuair a bhí an taobh eile déanta thóg siad iad agus chuir siad tuilleadh ar an roistín agus mar sin de go raibh moll mór déanta aca agus bhí siad aca fa coinne an tae tráthnóna.
    1. táirgí
    Seaghan Ó hEigheartaigh