Scoil: Brackey (uimhir rolla 3500)

Breacaigh, Co. Dhún na nGall
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Billé Bell.
    Sa t-sean am bhí fear na chómhnuidhe ar ghualainn Sheascan na Gréine (Paroiste Árd a’ Ráth) ar a dtugtaoí Bille Bell. Bhí sé pósta ar bhean as áit cómhgarach do Bhaile Cliath. Bhí Billé an tugtha de thromluidhe, agus de thairbhe seo ní thiocfad le na bean néal coladhta a fhághail oidhche ar bith. Da dhioghbhail na coladhta ní rabh sé a fághail sláinte mhaith i Seascan na Gréine, agus d’imthigh sé le seal tamaill a chaitheamh ag na bunadh fhéin i mBaile Cliath.
    Leig sé an rún s’aicí le na dearbhrathair, agus dinnis dó cad ba chionntaigh le na h-easlainte. “Caithfear cosch a chur le Ramhaillí Bhillé”, arsa seisean, agus nuair a bhí an deirbhshiuir a pilleadh go Seascan na Gréine bhí an dearbhrathair ann a cuideachta, agus diúil as rún
    Pádraic Mac a Ghoill
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)