Scoil: Brackey (uimhir rolla 3500)

Breacaigh, Co. Dhún na nGall
Pádraig S. Mac a' Ghoill

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear a dtugtaoi “an Clarcach” mar ainm air na cómhnuidhr ar an Bhreacaigh Machtarach i n-am cogaid Chromail. Bhí a bhean marbh agus ní rabh aige acht é fhéin ag an fhaire. Ní dheachaidh sé na chnuic mar an chuid eile de na daoine. Nuair a chonnaic saighdiuir Chromail an solus chuaidh siad ‘den toighe chuiga, agus dfiafruigh dó caidén fáth mar imthigh sé ‘na chnuic cosamhail leis an chuid eile. Dubhairt sé go rabh a bhean marbh agus nac bfagfad sé í go dtí go gcuirfeadh sé í. D’fan siad aige go rabh nádur an lae ann. Déirigh siad amach ar maidin agus chonnaic siad fiach dubh thall ar bharr cnoc na Maoinigh. Bhí an fiach a deanamh cleas na feóla agus ar a bhomata buail sé isteach ann a gcinn go rabh daoine i bhfoloach thall.
    D’imthigh siad anonn agus mharbhuigh siad moran daoine i lág a bhí ann. Tá an lag le feiceail go dtí an lá tá indiu ann, agus sé an t-ainm atá air na
    Pádraic Mac a Ghoill
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)