Scoil: Brackey (uimhir rolla 3500)

Breacaigh, Co. Dhún na nGall
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Chuaidh Ruaidhrí a mharcuigheacht agus stad na mór-chómhnuidhe ca dtearn a’ boc go dtainig sé fhad le teach Ruaidhrí. Bhí an doras druidte roimpa. “Mag-gag” ars an boc, “siubhal leat arsa Ruaidhrí. Thug an boc léim fairrge i n-aghaidh an doras, agus chuir isteach go lár an urlar é. Ní rabh an duine le feiceailt sa chistineach agus bhí doras an t-seomhra glasta. “Mag-gag” ars an gabhar, “siubhal leat”, ars a Ruaidhrí. Thug an boc an dara léim, agus dfág sé an doras sin na chunamair. Bhí an maighistir agus bean Ruaidhrí na luighe i leabaidh sa t-seómra. “Mag-gag”, ars an gabhar, “Siubhal leat”, arsa Ruaidhrí. Léim an boc isteach sa leabaidh. Chuir an maighistir lámh leis le na chur amach. Ghreamuigh an lámh de’n ghabhar. “Mag-gag” ars an gabhar, “siubhal leat” arsa Ruaidhrí. Léim an boc amach as a leabaidh agus an maighistir greamuigh dó. Rug bean Ruaidhrí gream ar a’ mhaigistir agus ghreamuigh sise do san, agus ca dtiocfadh léithe fághail réidtigh, “Mag-gag” ars an gabar, “siubhal- leat” arsa Ruaidhrí, agus d’imthigh an t-iomlan amach ar a’ doras agus Ruaidhrí a marcuigeacht rith an ama.
    Chuaidh siad na bhealaigh mhóir. Bhí beirt fear annsin, agus asal agus cart leo, agus iad a cóiruighadh an bhealaigh. “A gheall ar Dia sábhail mé”, ars an maighistir le fear an asail. Ní luaithe a chur sé lámh ar mhaigistir na beigean do imtheacht comh maith le duine, agus bhí an t-asal agus a cart greamuigh dó san. Nuair a chonnaic a fear eile a comráduidhe ag imtheacht