Scoil: Mín Teineadh Dé (uimhir rolla 8517)

Mín Tine Dé, Co. Dhún na nGall
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Scéal (ar lean)

Bhí fear ann aon uair amháin agus bhí sé measardha bocht. Aon lá amháin smaointigh sé go rachfadh sé go dtí Albain le luach bó a saothrughadh.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    sé cupla lá annsin fuair na daoine cuola lá saoire agus síl an fear seo go racfadh sé (amuigh) amach fríd an tír go bhfeicfeadh sé cuid dithe.
    Ní rabh sé ibfad ag siubhal go dtainig sé fad le siopa a rabh fear ag díol rothar ann. Nuair a thainig sé comhgarac d’on t-siopa seas sé tamall ag amharc ar na rothair. Ní rabh sé ibfad in a seasamh go dtainig an siopadór amach agus d’iarr sé ar rothar a ceannacht.
    Dubhairt (ai) an fear eile go dthainig sé aonseo le luach bo a saothrughadh “Acht” arsan siopadór bhéadh na daoine go léir ag gairidh ort nuair a bhfeicfeadh siad tú ag marcaideacht ar bó”. “Acht” arsan fear eile bhéadh siad ag gairid céad uair nios mho orm nuair na dfeiceadh siad mé ag bligh rothar”. Cuaidh an siopadór isteach agus d’imthigh an fear leis.
    Padraig Ó Breisleain
    Cró an Chaorthainn, Co. Dhún na nGall