Scoil: Learga na Saorthach (uimhir rolla 14888)

Learga na Saorthach, Co. Dhún na nGall
Cathal Mac Suibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    súil is go dtabharfhadh sé fiadhnaise duithe, acht dheaman pioc de bhí amu[igh] no istoigh. Bhí sé imtighthe glan ón áit a bhí sé. Chonnaic Conall annsin caidé bhí deánta aige agus bhí an-bhrón air. D'imtigh sé leis chun faoisdine, agus sé an breitheamnas aithrigh a cuireadh air a chroiceann a bhaint de ó mhullach a chinn go mbonnaí [a(?)] chos.
    Idir Inis Caol agus Caiseal Gua[l]ann tá cloch ann agus deir na daoine go bhfuil sé dearg(adh) go dtí an lá atá indiu ann. Ar an chl[och] sin baineadh an chroiceann de Chonal[l] agus d'réir mar bhí sé ag baint an chroicinn de bhí croiceann úr ag fás air. Annsin thosuigh Conal[l] agus d'éirigh sé na naomh.
    Bríghid Nic Niallghuis
    Abhainn tSeiscinne, Co. Dhún na nGall