Scoil: Learga na Saorthach (uimhir rolla 14888)

Learga na Saorthach, Co. Dhún na nGall
Cathal Mac Suibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    cainnt le pioctiúr na Maighdeana Muire a bhí crochta ar an bhalla. "Abair léithe mise a bheith leat ar dó shuipéar fósta", agus bhí an Sagart agus an gasúr marbh ar maidín an lá thar na bhárach.
  2. An gasúr agus na Gardaí.
    Bhí gasúr beag ann aon uair amháin, agus oidhche amháin bhí sé i dteach na comharsain, agus ghoid sé snathad mór. "Maith thú fhéin" arsa an mhátháir leis. An oidhche na dhiaidh sin bhí bó leis abhaile. "Maith an leanbh thú" arsa an mhátháir leis. Fuair na gardaí suas leis annsin, agus bhí siad le é a chrochadh. Nuair a tháinig an lá sgairt an gasúr anall ar an mhátháir, "go anall annseo, tá gnoithe agam leat" Tháinig an mhátháir anall fhad leis, agus chaith sé barr na sróine duithe. Dubhairt sé léithe: "Dá dtabh-
    Eibhlín Nic Ghiolla Ceárr
    Mín an Chearrbhaigh, Co. Dhún na nGall