Scoil: Learga na Saorthach (uimhir rolla 14888)

Learga na Saorthach, Co. Dhún na nGall
Cathal Mac Suibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    d'imthigh mac a chomharsain go Amerioca. Bh[í] an bhuachaill seo ag cur airgid abhaile fhad leis an Tighearna lé é a thaisgidh dó Nuair a tháinig an buachaill abhaile as Ameirioca chuaidh sé fhad leis an Tighear[na] ag iarraidh a chuid airgid. Dubhairt an Tighearna leis nár chuir sé airgid ar bith abhaile fhad leis. Thug sé do'n dlighe é annsin, agus chuaidh siad chun cuairt, acht bhuail an Tighearna é. Bhí Domhnaill Ó Chonaill ag éisteacht leobhtha ag an chuair[t] agus d'aithin sé go rabh an ceart ag an stócach. Níor stad Domhnaill lá thar na bhárach go dteachaidh sé fhad leis an áit a rabh athair an stócaigh na chomnuidhe, agu[s] arsa seisean leis. "Bhí tú ag an chuairt indé", agus bhuail an Tighearna thú". Ní rabh fhios aca gur Domhnall a bhí ag cainnt leobhtha ar chor ar bith. D'fiasruigh s[é] daobhtha an rabh eallach ar bith fa'n teach aca, agus dubhairt siad go rabh bó amhái[n.] D'iarr sé ortha í a mharbhughadh agus go
    Máire B. Ní Baoghaill
    Abhainn tSeiscinne, Co. Dhún na nGall