Scoil: Learga na Saorthach (uimhir rolla 14888)

Learga na Saorthach, Co. Dhún na nGall
Cathal Mac Suibhne

1. Báitheadh Luinge Sléibhe Liag.
    Bhí long ag teacht isteach go Sliabh Liag uair amháin. Nuair a bhí sé giota beug taobh amuigh de'n ait tháinig tonna mór amháin agus shiab sé deire amach as amharc. D'éirigh le fear amhain de'n fuirinn greim daingean a faghail ar charraigh, agus d'fhan sé annsin le tartháil. Baitheadh an chuid eile de'n fuirinn, agus ní facthas iad ní ba mhó. Bhí sagart an naomhta i gCill Chartha 'san am agus thoisigh sé ag brionglóidigh, nó bá í an oidhche a bhí ann agus chonnaic sé sa bhríonglóid fear i bhfastodh i gcarraig. D'éirigh sé ar an bhomaite agus chuaidh se go dtí an áit le tartháil a thabhairt ar an fhear ní raibh ann acht go raibh sé in am le breith beo air. Bhí sé ag faghail bhais agus díarr an sagart air faoisdin a dheanamh. Rinne sé sin agus d'innis sé do'n sagart gurbh é caiptin na luinge é. Bhí mála mhor ar a dhruim ar iomchar leis agus bhí sé lán de airgead agus tug sé do'n sagart é agus díarr air teach-phobail a thógail in a chuimne. Rinne an
    Brighid Ní Domhnaill
    Cróibh, Co. Dhún na nGall