Scoil: Learga na Saorthach (uimhir rolla 14888)

Learga na Saorthach, Co. Dhún na nGall
Cathal Mac Suibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Chuaidh sé ar meisge, agus thuit sé 'na chodladh. Tháinig tart ar an chapall annsin agus d'ól seisean an cuid eile de'n poitín, agus thuit seisean 'na chodladh fósta. Nuair a mhusgal an fear shíl sé gur marbh a bhí an capall. Bhain sé an craiceann de agus dhíol sé i mBaile-an-Droiceáidh é. Bá í an bhean an chéad duine a d'éirigh maidín lá thar na bharach. Fuair sí an capall ag an doras agus gan craiceann ar bith air, agus fuair sí an sgannradh. Mhusgail sí an fear agus fuair siad croicne caorach agus chuir ar an capall é. Annsin bhaineadh siad liomairt olna de ó shin amach.