Scoil: Learga na Saorthach (uimhir rolla 14888)

Learga na Saorthach, Co. Dhún na nGall
Cathal Mac Suibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    na chnuic lá amháin agus chaith sé tamall ag léigheamh ós cionn an leic. Indhiaid sin thug sé comhairle dó'n ghiorrsaigh gan sgéal fada a dheánamh de, nó go mbéadh níos mó de thairbhe nó b'fiú uilig é. Ní bhfuairteas an t-airgead nó ní fhacthas an áit ó shoin. Dá mbéadh ruball ar an éan bhéadh an sgéal níos fuide.
  2. Sagart a bhí ann Fadó.
    Bhí sagart de chuid na h-Éireann thall i nGlascu am amháin. Chuaidh sé isteach i rang sgoile agus thoisig sé ag cur amach stáire ortha. Gheal sé pighin dó'n te a d'innseochadh do cé'r bhé an fear staire a bhá mhó ar an domhan. Dubhairt cuid acu gur Napoleon, dubair[t] tuilleadh acu gurabé Diúlais Saesar, Dubhairt an chuid eile gur Lincoln
    Róise Ní Aodhaghain
    Srath na gCartán, Co. Dhún na nGall