Scoil: Learga na Saorthach (uimhir rolla 14888)

Learga na Saorthach, Co. Dhún na nGall
Cathal Mac Suibhne

1. Peadar mór agus an Poitín.
    Bhí fear ann aon uair amháin darbh ainm Peadar mór. Bá ghnáthach leis a bheith ag déanamh poitín, agus a dhíol ins na Cealla Beaga. Lá amháin bhí sé fhéin agus a mhac agus a ingean réidh le h-imteacht le trí chéig poitín, acht shuidh Peadar faoi'n fhuinneóg go mbaineadh sé an fheásóg de fhéin sula n-imtheochadh sé. Sula rabh sé leath réidh tháinig triúr de na gardaí siothchána isteach, agus arsa siad le Peadar. "Tá tú gaibhthe 'san deireadh" "tchim sin" arsa Peadar "acht le mur dtoil tabharaigidh faill domh an fheásóg a bhaint domh fhéin". Dubhairt siadsan go ndeánfadh. Nuair a