Scoil: Learga na Saorthach (uimhir rolla 14888)

Learga na Saorthach, Co. Dhún na nGall
Cathal Mac Suibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ministura leobhtha. D'fiafruigh an ministúir dó caidé choinnigh é. Dubhairt an ministúir leis "Bá cheart damhsa a bhéith sa teampall anois. Rinne míse mó ditheall. Tharraing an ministúir ar na brísti agus d'imthigh sé 'na teampaill. Ní raibh sé i bhfad ag seanmóireacht gur thoisigh na seangain a shatadh. Dubhairt sé "Oc! oc! a cháirde dhilis nach truaigh míse, tá focla Dé in mó bhéal agus an diabhal i dtón mó bhristí".
  2. Sgéal Grinn.
    Bhí fear saidhbhear ann aon uair amháin, agus bhí triúr mac aige. Nuair a bhí na mic ag éirghe mór, d'fág siad é, agus d'imthigh siad leobhta ag saotrughadh daobhtha fhéin. "Ma imthigheann tusa uaim" arsa seisean leis an tríomhadh mac, "ní bhéidh duine ar bith agam le cuideadh liom sa bhaile,
    AT1678: The Boy who had Never Seen a Woman
    Searlús Mac Giolla Chearr