Scoil: Learga na Saorthach (uimhir rolla 14888)

Learga na Saorthach, Co. Dhún na nGall
Cathal Mac Suibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    fhíos aice ca h-ait a bfhuair sé an biadh, agus dubairt an luchog gur chruinnig sé é o theach go teach acht go dtearn seise [?] an saoghal go cruaidh dho, nó labhair sí fa dtaobh de na luchogaí oidhche amáin a raibh sí i dteach, is go raibh cat 'na diaidh gur fagh sé an teach. Bhí brón ar an t-sean-bean annsin go cionn tamaill acht bhí siad 'na gcomhnuidhe go seanmar o sin amach.
  2. An Da Naomh Conall agus Aodh
    Bhí beirt naomh ag siubhal amuigh cois fairrge lá amáin darbh ainm Conall agus Aodh agus iad ag amarc amharc [!] amach ar an fhairrge agus chonnaic siad oilean ag nochtadh ann Thosuigh siad ag aragoint gac duine ag radh gur leis fhéin an t-oilean. Sa deireadh dubhairt Conall go gcaitheadh gach duine acu a cloca a chaitheamh amach agus an té gur leis an cloca a thuitfeadh
    Brighid Ní Domhnaill
    Cróibh, Co. Dhún na nGall