Scoil: Cruach (uimhir rolla 15931)

An Chruach, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Duibhir

1. Scéal (ar lean)

Bhí Easbuic annseo i Rath Bhoth an am a bhíteat a leanaint na sagairt. Thíar annseo ins na Cealla Beaga a bhí sé ina chomhnuidhe.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    ceannpuirt de léim amach as an leabaidh. Rith sé go doras an tseomra. Bhuail sé ag an doras ach ní bhfuair sé freagar ar bith. Nuair a bhí an t-easbuic réidh leis an Aifreann d’fhosgail sé an doras. D’iarr sé air teacht anuas anois. Chuaidh sé síos. D’fhiafruigh sé an sagart a bhí ionnsan.
    Dubhairt an Easbuic nach bheadh ach gur Easbuic a bhí ann. “Is amhlaidh is fearr agus is amhlaidh ‘s mo gheobhas mise ar do chionn”.
    “Ó,” ars an sagart, “sabhalfhaidh mise mo chionn fhéin ort”. “Dthiocfadh leat innseacht damhsa ca dtheachfhaidh beirt de daoine móra fuair bás. Caidé d’éirigh daobhtha? Ma innseachann fhéin ní sabhalfhaidh sin do chionn”. “Sabhalfhaidh mise mo cheann fhéin agus gabh thusa suas ar feadh chúig bomaite”. Tháinig sé aníos I gceann 5 bomaite. D’fhosgail an t-easbuic an doras agus d’iarr sé air gabhal síos. Nuair a chuaidh sé síos ‘un t-seomra an beirt fear a rabh sé a fiafruigh fa daobh daobhtha a bhí marbh le seall fada roimhe sin bhí an beirt na seasadh I gcomartas ag an teine. “Sin anois iad agus fiafruigh fhéin caidé d’éirigh daobhtha”. Thuit sé marbh. Nuair a mhóthuigh na saighdiúirí sin chuaidh siad
    Mollaidh Ní Ghallchobhair
    Prionsus A Gallchobhair