Scoil: Leitir Fhada

Leitir Fada, Co. Dhún na nGall
Eibhlín, Bean Uí Bhaoighill

Ar an leathanach seo

1. Is iomdha deas agus nós a bhí ag baint leis na hÉireannaigh fadó acht sílim go bhfuil oiread againn anois as bhí céad bliadhain ó shoin.
    An Bhliadhain Úr. Ar oidhche an Nodlaig bheag, bheireann na daoine an méid uisge a bhíos a dhíth órthú isteach roimh luighe na gréine, mar deirtear go ndéantar fíon de'n uisge an oidhche sin, agus fágann siad bamhail de i dtaisce go dtí an mhaidín. Annsin ólann gach duine trí bholgam de, in onóir trí pearsan na Trionóide Ró Naomhtha. Deirtear gurh ar an lá seo a thionntuigh Íosa Críost uisce isteach i fíon ag Cana, ag an bhainfhéis.
    Oidhche Féile Bhrighde. Nuair a thigeas Oidhche Féile Bhrighde gnidheann bunadh na háite seo móran crósanna, in ónoir an Naoimh seo.
    Maighread Ní Ghallochobhair
    Disert, Co. Dhún na nGall