Scoil: Leitir Fhada

Leitir Fada, Co. Dhún na nGall
Eibhlín, Bean Uí Bhaoighill

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ‘na chomnuidhe i mbárr pharoiste Inbhir-Min-A-Ghiumhais darb ainm Seán Ua Gairbhe. Bhí sé bacach, manntach, gonncach, lorg ghalair bhric air a’s é ar leach shúil.
    Cuir sé i n-amhait a dhul ar siubal a d’amharc fa dtaoib de go bhfeiceadh sé leagadh na tire. Cros a bhean air ca rabh sé ag dul anois in a shean-laetha nuair nach deacaidh sé in a óige.
    “Tá na daoine uilig ag innse sgealtach agus iongantais damh”, arsa seisean, go háirighthe lucht suibhail, agus caithfidh mise a dul ar shuibhal go bhfeiceidh mé leagadh na tire”.
    Ghleas Seán air an chead lá de’n t-Samhradh Thug sé leis ocht bpunt agus culaith éadaigh Domnaig agus a bheadhach, agus dubhairt sé go mbeadh se ar ais i gcionn dha mhí.
    Shuibhail sé leis go rabh sé síos ar an tSrach bán i gConndae
    AT1792A: The Priest's Pig