Scoil: Cineal Conaill (uimhir rolla 15271)

Garbhachadh, Co. Dhún na nGall
Antoin Ó Dochartaigh

a dhá ngualainn.
    Cailleacha buidhe Machaire Galthan bhí siad na gcomnuidhe ins an Duthaigh ar imeall na mara. Bhíod siad beo ar biadh cladaigh. Is doice gur an biadh sin a rinne buidhe iad. “Comh buidhe le Cailleacha buidhe Machaire Ghatthan”.
    (Nóra Nic Giolla Brigde (84) Machaire Clochair, Gaoth Dobhar a D’aithris)
  2. I bfadh ó shoin nuair a bhiódh caoirigh fánacha ag dul thart ins an earrach is miníc a bheirfidhe go dtí an teach phobail iad agus gheobhaidh an sealbhthóir ceart annsin íad.
    Fear as Gleann Finne a chaill caorac agus ní rabh dul aige í a fhaghail. Fá Dheireadh chuaidh sé ionnsair an tsagairt agus d’innis sé do goidhe an seort caorach a (bí ann) chaill sé.
    An domhnach seo bhí an sagart ag tabaírth seanmóra. Bhí sé ag cainnt ar bhuachaillí ag imtheact le Cailíní geall ar a bpósadh ach nuair nach bhfuigeadh siad crud =spré in a sásamh leobhtha ís minic a rachadh siad ar gcúl ins an chleamhnas. Ní rabh seoceart agus an cáilín a mbeirfidhe an íde sin (leite) (duocioadh) duithe ní thiocfadh léithe arais
    A. Ó Dochartaigh
    Aodh Ó Baoghaill