Scoil: Cineal Conaill (uimhir rolla 15271)

Garbhachadh, Co. Dhún na nGall
Antoin Ó Dochartaigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí Rí agus a bhean ann fas ó soin agus fuair an bhean bás. Bhí nighean amhain aca agus bhí sí iontach doigeamail. Phós an Rí an dara uair agus bhí nighean eile ag an Rí annsin. Nuair a d’fhás an bheirt cáilín suas bhí fearrg mhór ar an leas-mháthair nuair nach rabh a nighean féin comh doigheamhail leis an nighean eile féin comh doigheamhail. Bá mhaith léithe deireas a chuir leis an cháilín bhocht. Bhí bean críonna na comhnuidhe deas do an caislean agus smaoitigh sí go raicabh sí chuicí fá choinné comh(te)irle go isé an rud abh fhearr duithe a dheamhna leis an cháilín. D’innis sí dithe go rabh seomra amhain san chaislean agus duiné ar bith a caithfeas oidhche ann go mbéadh sias marbh ar maidin. Dhiarr sí uirthí teasch á cuir air an cháilín. Sé an teasc Túirnead agus cardhaí agus punta barrach agus coineal á cuir leithe agus mar mbeadh sin sniomthá aicí ar maidin go mbainfidhe an ceann duithé. Chuaidh an cailín an tseomru agus druideadh an doras uirthí. Shuidhe sí síos agus thoisigh sí a chaineas. Thoisigh sí ar a aidh óibre annsin. Tainich bean ionnas uirthi dar bainmh cailleach ná gcos mór. D’iarr sí uirthi an doras á fhosgalth. D’fhoscail sí é agus dubhairt sí léithé
    AT0501: The Three Old Women Helpers
    Máire E. Ní Mháirtín