Scoil: Cineal Conaill (uimhir rolla 15271)

Garbhachadh, Co. Dhún na nGall
Antoin Ó Dochartaigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí bainttreabhach mrá ann i bhfad ó shoin agus bí beirt mac aicí darbh ainm Domhnall agus Eóin. Domhnall a b’óige agus ní rabh morán céille aige agus lá amháin chuir a mháthair ‘un a bhaile mhoír le charr cruithneachta a dhiól.
    Ar a bhealach na bhaile chuaidh sé isteach i Dteach ostais le deóch a ól. Bi cearrbhaighe annsin agus thug siad cuireadh do cluiche a imirt leó chuaidh sé suas agus D’imir se leis go dtí go rabh luach an cruithneachta agus an carall caillte aige.
    Nuair a thainig sé abhaile agus fuair a mháthair amach goidé mhar bhí is annsin a thúsaigh an buaidhream agus an brón agus bheigin do an teach a fhágail.
    D’imthigh sé leis gur casad dho fear siubhail ar gráthach leis fanacht ag a mháthair.
    “Níl naith duit a dhul” arsa Domhnall “de thairbe an rud a rinn (maiseac) mise, ach seo teach beag shuas annseo agus rachaidh an bheirt againn ann”.
    Chuaidh siad suas agus bhí tráth bidh réidh ar an tábla rómpa.
    “Ithigidh bhur sáit” arsa fear an toighe, “agus buair a (béad) bhéas go leór