Scoil: Cineal Conaill (uimhir rolla 15271)

Garbhachadh, Co. Dhún na nGall
Antoin Ó Dochartaigh

Ar an leathanach seo

1. Ins an t-sean am bhí baintreach mna na comnuide tall annseo i gceann Loch Iasg. Bhí truír mac aicí nac rabh géarcháiseach acht an-glic in a mbeasa. Bhí sé na grás ag prionnsa Dhún na Gall nuair a bíodh sé amuig ag seilg sgairtigh uirrí anois agus arís agus bhíodh tamall grinn aige.Tugh sé cuireadh daobtha am amhain siar in a caislean nhuair a cuaidh sé a dheanamh a dinneara fhein dfag sé a chuid stocaí ar a crúch. Is cosamhail” arsa an fear acha “is ro-chosamhail” arsa an fear eile. Culaidh O Domhuaill iad agus dubhairt sé mar ninnseochadh do goide an ciall a bhí leis sin go guirfhidhe im báis iad. Dubhairt fear dó na stocaí go rabh sean bhoc é gabar ag na mathair agus da dtuiteadh crann cuilinn san choill nach leigfeadh sé an ceann eile in a gaobhar ar a mitead go-dtí gó rabh sé fhein a faidh.
    (Fág amach an méad seo shuas. Feach leath 20)
  2. "Conall agus Eoghan"
    “Nuair a bhíodh siad ag comhradh le chéile agus duine seo ua sheasamh ar Chruach Conallach agus an duine eile ar cruach Eoghanach shíneadh siad an píopa do cheile trasna an Bearnas Mór. Is iad a caith bunas ua bhfearagán na dtaobh daobhtha o Paidaí Mór O’Sléibhin a fuair bas 37 bliadna ó shoin”
    (Donnchadh Ó’Sléibhín 57. Eadar Gabhail, Loch Iasc)
    AT0217: The Cat and the Candle