Scoil: Cineal Conaill (uimhir rolla 15271)

Garbhachadh, Co. Dhún na nGall
Antoin Ó Dochartaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhuail an-tart Oisín annsin agus bhí sé ag lamh achan anuas ag cuartú uisce. Cá’n áit ar casadh é ach istigh i nead na fainleóige agus goidé thainic sé trasna air ach a fháinne féin. Annsin thainic an t-amharc arais chuige.
    Bhain sé duilleóg eidheain agus caor caorthainn agus bhí ceathramha de’n bheathach leis fosta. Chaith se anuas os coinne Abhaill ceathramha [luin]? a bhí comh mór le mart, duilleóg eidhean a bhí comh mór le na srúbhan gann gortach aráin, agus caor caorthainn a bhí comh mór le na meascan ime. Annsin thug sé urchar an daill fá. Abhaill gur bhain sé an tsúíl aistí.
    Nuair a chonnaic Pádraig seo bhain sé an tamharc de arais agus annsin thoisigh an [couspoid]? eadtorra.
    “Is fearr mo Righsa ná do Righsa ná sé beir gort (= barr) féir agus iasc ar linn” arsa Pádraig
    “Can a chur guirt nó féir a bhí mo Righsa a chur a mhaith i gcliú ach ag ladairt curadh agus laoch a glanad críche in a gcuid cliú” arsa Oisín.
    Dá mbíodh mo Righsa agus do Rigsa
    Ar an tulach sin shiar agus iad ag spairn
    Dá mbíodh Fionn ar íoctar
    Deirfinn gurb é Dia a b’fearr”.
    Má’s beag inchinn na cruimhe nó dubh beag as an ghath gréine a gan fhios do ní rachfadh faoi dídean a sgeithe” arsa Pádraig. “Ach marbh é sin mar an Righ bhí orthasan go rachfadh sluagh na mbeatha faoi na bhrat i gan a fiafruigh”.
    Bhí Pádraig ag deánamh teach phobail úr i dtráta an
    Eoin Ó Gallchobhair