Scoil: Cineal Conaill (uimhir rolla 15271)

Garbhachadh, Co. Dhún na nGall
Antoin Ó Dochartaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Sa deireadh casadh buachaill Phadraig do agus mála beag salainn ar a dhruim aige. Thuit an mála ó’n bhuachaill agus ní rabh dul aige é a thóghail suas ar a [mhuin]? arais. Chrom Oisín anuas a chuidiú leis acht thuit sé ó mhuin an eich agus d’éirigh sé na sheanduine críon liath comh luach as bhuail sé an talamh.
    Lean sé buachaill Phadraig annsin. Chuaidh sé a chaint le Pádraig ach ní rabh gar do a bheith ag conspóid leis. Shíl Oisín nach rabh aonduine ioncurtha leis na Fianna.
    Ba abhaill an t-ainm a bhí ar an cháilín aimsire a bhí ag Pádraig agus bhíodh sí féin agus Oisín i gcomhnuidhe ag argóint le chéile. Dubhairt Oisín go bhfaca sé caor caorthainn a bhí comh mór le na meascán ime agus duilleóg eidheain comh mór le na srúbhán beag gann gortach aráin agus ceathramha lum a bhí comh mór le na mart.
    Thainig an Fháinleóg thart agus sgiobh leithe a fháinne agus d’éirigh sé dall annsin. Bhí doigh bhocht air gan lathair gan mhóthú.
    I dtrátha an ama seo bhí coileáin ag [coin]? Phadraig. Dubhairt Oisín leis an bhuachaill aimsire na coileain a cathamh suas ar mhuin an eich. Thuit siad uilig anuas ‘un talamh ach ceann amhain a chur ar cuid crúb i bhfastádh sa tseiche. Dubhairt Oisín leis an ceann sin a choinmeal go dtí go mbéadh sé an oiread seo d’aois agus na rudaí eile a bháthadh.
    Nuair a bhí sé bliadhain ann arsa seisean leis an buachaill aimsire, “An bhfeiceann tú cloch mhór ar an chroc
    Eoin Ó Gallchobhair