Scoil: Aodh Rua, Dún na nGall (uimhir rolla 13382)

Dún na nGall, Co. Dhún na nGall
Séamus Mag Shamhráin

Ar an leathanach seo

1. I saoghal Chormaic Mhac Airt bhí saoghal bhreagh aoibhinn ait. Bhí naoi gcéad cno ar an chraoibhín agus naoi gcéad craoibhinn ar an tslait.
    Lá amháin theann sé air a mheigeall mhóra bhána, san faimfeas mór, san toras bán agus shuidh sé ar thaoibh ardáin ar thaoibh na mallacha móire báine. D'amharc sé uaidh siar agus chonnaic sé chuige, aniar an chailleach, ba ghraice i nshúil no i ndall de iomaibh an domhain uilig go léir. Bhí a cuid fiacla a dheanamh stafogaí duithe ins na habaraca agus a chuid gruaige ag sguabadh an talaimh.
    "A Chormaic" arsa sise, ciaca is graice, mise nó an dúil ndiaidh chugat aniar." D'amharc sé uaidh siar agus chonnaic sé chuige aniar. Fainnse beaga air, fainnse móra air, fleasg óir i gcúl i chinn, fleag airgid