Scoil: Lettercran (uimhir rolla 12049)

Lettercran, Co. Dhún na nGall
Peadar S. Ó Duibhidhe

Ar an leathanach seo

1. An sgoil atá ann anois tá sí suidhte is Roilig i Leitircrann mar ní bhfuigheadh an sagart paróiste a bhí ann t-amser - an t-Áthair Mac Eanna s.p. – áit i a thógail in aon áit eile ón dtighearna talmhan – Seán de Leaslaoi – prduntanach bheadh é . Shan mbliadhain 1880 tháinig na daoine le chéile agus thug siad saothar saor leis an obair a dheánamh. Tá an-bheag le sa fuinneóga beaga , neamh sláinteamhail gan clos máith .
  2. Sean Sgoil
    Bhí sean sgoil i Leitcrann timtheall le 100 bliadhain in-aice an t-seipéal áit go bhfuil an stábla ann anois. Leígheamh agus scriobhnóireacht abhí ar suibhal ann agus bhí cloch agus mata ag gach bhuachaill le suidhe urre. Ní bhfuair an máighistur - O Donnghaileach - aon pháighe bhí sé ar lóisdén o teach go teach.
  3. An Séipéal
    Tógadh an séipéal timcheall le 100 bhlidhain o shoin. £50 a cáithead le é a thógail. Adhmud dara atá sa gceann de agus tugadh an adhmd sin o sliabh - ard na gcapall - ar an bportach agus thairraing na fir na piosaí móra tríd na cnocaibh agus na gleanntaibh le míle na mar seo le ropaí mar ní raibh bóithre láimh leo agus níor bhféidir leo capaill a thabhairt isteach go dti an portoch bog agus ni raibh cairt ag na daoine annsin - an tAthair O Riain a chuir ar bun é.
  4. An Teampall
    Togadh an teampall í gCaíséal Fhinnigh bliadhnta roimhe sin, is docha , mar na produstanaigh saidhbhir agus bi a lán acab ann le an obair do chur ar aghaidh. Bhí sgoil ag na produstanaigh chomh mhaith i Leitircreann agus b'eigin do na cataoilicigh dul chuiche sul a togadh an sgoil cataoileach in 1880.
        1. foirgnimh