Scoil: Glasthule Convent

Glas Tuathail, Co. Bhaile Átha Cliath
Sr. Assumption

1. Sgéal -
    Oileán na Meadhon agus Loch Neacach
    Fadó, fadó, bhí dá fhathach ag troid i nÉirinn. Rith fathach amhain go Sasana agus thóg an fathach eile píosa talamh in a lámh agus caith sé in a dhiaid é. An áit in a thóg sé an talamh as tá loch Neacach ann anois. Thuit an talamh a bhí in a lámh in aice Shasana agus sé sin Oileán na Meadhon anois.
    Ethel Níc Aodhagaín
  2. Sgéal -
    Cill Inghin Léine
    Fadó bhí taoiseach in a comnuidhe cúpla míle ó Dhún laoghaire. Bhí inghean aige dar'b ainm Inghean Laighean. Bhí sí ana cinealta dos na bochtaibh. Do chuir sí teampuil mór ar bun agus tháinig mórán daoine go dtí an teampuil so. Nuair a fuair sí bás bhí gach aoinne ag caoineadh mar geall ar na gníomharthaibh maithe do dhein sí dos na daoine bochta. Ó'n lá san amach tugtar Cill Inghin Léine ar an